fbpx
Kaj pa novoletne zaobljube?

Tako, leto odhaja in prihaja novo leto 2019. In seveda se ponovno pojavljajo obljube, zaobljube in želje, kaj in kako v naslednjem letu. Nikoli nisem marala teh zaobljub, saj sem vedela, da ko mine januar so zaobljube že malce meglene, maja že skoraj pozabljene, poleti tako ni časa, septembra pa res ne bom začela, če je že skoraj novo leto tu.
In tako je bilo vse do lanskega leta. Na staro leto sem si čisto zares zadala 6 zaobljub in ko se nekaj zares odločim, potem tako je. Moje lanske zaobljube so bile:

  • shujšati – uredila
  • začeti z blogom Mami na kubik – uredila
  • poslovno premakniti stvari na naslednjo raven, oditi v pisarno – uredila
  • prebrati vsaj eno knjigo na mesec – to mi ni uspelo ;(
  • naučiti se nekaj novega – uredila (letos sem se učila snemati in predvsem urejati filmčke)
  • vzeti si 10 min na dan samo zase – misija nemogoče

Torej veliko od zastavljenega sem uresničila. In ko sem za letos razmišljala, kakšni bodo moji cilji za prihodnje leto, sem jih takoj imela vsaj 5 poslovnih in seveda spet hujšanje, pa zdrava prehrana, pa doma urediti pralnico, položiti ploščice, … In ko sem tako premišljevala, sem samo sebe zaustavila in se vprašala, kaj je zares pomembno. Ja, vsi ti cilji ostanejo moji in se bom trudila, da jih uresničim, vendar na kaj se bom letos osredotočila, je:

minimalizem

Zakaj? Zato, ker smo vse preveč obremenjeni z materialnim svetom. Naš način življenja je trgovina. Gremo na dopust, ja je treba iti v trgovino, ker otroci na morju potrebujejo maske in blazine in žogo in nove kopalke. Ne! Ne potrebujejo. Potrebujejo samo morje in nas, da smo skupaj.

Zato ker imamo piknik in je treba iti v trgovino po novo deko za na travo, one full kul kozarčke, ki so letos moderni in imajo notri že slamico, vodne balončke, da se bomo obmetavali in posodo za led. Ne! Ne rabimo nič od tega. Piknik bomo imeli s čevapi in domačim paradajzom in konec. Imeli bomo družbo in se zabavali brez posebnih priprav!

Zato ker ne potrebujemo vsako leto novih igrač za v peskovnik, zato ker ne potrebujemo poleg koles še 2 poganjalčkov, skiro, rolarje in nove kotalke. Zato ker ne potrebujemo 3 traktorjev, 5 tovornjakov in 100 avtomobilčkov.

Resnično bi rada, da se vsi skupaj naučimo živeti z manj in zato bolj kakovostno. In vem, da me čaka veliko dela in da sem prva jaz, ki bo mogla to spremeniti. Da se bom jaz mogla potruditi in se naučiti zaustaviti in rečti ne, tega pa res ne potrebujemo in predvsem spremeniti način nakupovanja in zapravljanja denarja.
Kako bom to dosegla še nevem točno, vendar sem si že določila par metod, ki mi bodo pomagale do uresničitve želenega:

1. Najprej bom naredila čistko v hiši in pometala vse stvari, ki jih ne potrebuje, katere nismo uporabili že eno leto in za katere mislim, da jih je škoda.
2. Otroci bodo sami naredili čistko ter oddali vse igrače, s katerimi se ne igrajo.
3. Določila si bom mesečni budžet za materialne stvari, ki niso nujne potrebne.
4. Več se bomo družili, delali piknike ter raziskovali nove kraje.
5. Manj telefona in manj interneta.
6. Manj obremenjevanja s tem, kaj bi mogli otroci imeti in več zadovoljstva s tem, kaj imajo in v čem zares uživajo.

Vam javim čez eno leto, če mi je uspelo 🙂

 

2466 Komentarji